Viral  

Log masuk https // bukan ASN 2022 Pengumpulan data, syarat penuh dan had pengumpulan data

Log masuk ke https // bukan ASN 2022. Lihat di sini cara melengkapkan pendaftaran dengan syarat dan had pengumpulan data.

Badan Perkhidmatan Awam (BKN) Negeri dan Kementerian Pentadbiran dan Pembaharuan Birokrasi (KemenPAN-RB) kini sedang mengumpul data penjawat awam bukan negara (bukan ASN) di seluruh Indonesia.

Kini bagi anda yang bekerja sementara sebagai bukan kakitangan ASN di semua agensi negeri, perlu mendaftarkan data anda di laman web rasmi kerajaan.

Kerana jika anda tidak mendaftar, ia boleh menjejaskan banyak perkara pada masa hadapan. Contohnya untuk menetapkan CPNS. Jadi jangan ambil mudah.

kerana, Pengumpulan data bukan ASN nampaknya disebabkan kerajaan mahu mencapai pemansuhan pekerja kehormat pada 28 November 2023.

Mengikut Peraturan Kerajaan No. 49 Tahun 2019, terdapat dua contoh pengambilan dalam agensi kerajaan. Mereka adalah penjawat awam (PNS) dan kakitangan kerajaan dengan perjanjian kerja (PPPK).

Jika anda seorang pekerja sementara untuk agensi pusat atau wilayah, jabatan atau agensi kerajaan lain, segera kumpulkan data bukan ASN.

Masukkan data-pentadbir-bukan-asn. nombor. dia pergi. ID, senarai bukan ASN

Keperluan pendaftaran bukan ASN

Berdasarkan Surat Setiausaha PARNB B/1511/M.SM.01.00/2022, ini adalah keperluan dan kategori pengumpulan data bagi bukan ASN 2022.

 1. Penempatan Pekerja Kehormat Kelas II (THK-2) dalam Pangkalan Data Kakitangan BKN Bukan ASN Agensi Kerajaan.
 2. Bayar gaji melalui APBN dan APBD, bukan melalui mekanisme pembelian barang/perkhidmatan, individu atau pihak ketiga.
 3. Beliau dilantik oleh ketua unit kerja di peringkat terendah.
 4. Telah bekerja sekurang-kurangnya satu tahun pada 31 Disember 2021.
 5. Umur terendah ialah 20 tahun dan tertinggi ialah 56 tahun pada 31 Disember 2021.
 6. Ia masih aktif beroperasi pada masa pengumpulan data untuk bukan ASN.
 7. Merupakan pekerja bukan ASN dan termasuk kerja pembersih, pemandu, pengawal keselamatan, atau pekerjaan lain yang dibayar oleh penyumberan luar.

Cara mendaftar BLT BBM Online 2022 melalui Aplikasi HP

2022 dokumen keperluan bukan ASN

Kini kerajaan telah membuka pengumpulan data bukan ASN melalui laman data-data-nonasn.bkn.go.id.

Walau bagaimanapun, pengumpulan data untuk kakitangan bukan ASN perlu dilakukan oleh pentadbir atau pengendali agensi terlebih dahulu.
Agensi hendaklah mendaftarkan individu bukan ASN yang memenuhi syarat dan sudah tentu masih bekerja.

 • Selepas anda didaftarkan oleh agensi, anda boleh membuat akaun pendaftaran.
 • Jangan lewat kerana tarikh akhir pendaftaran sebelum ditutup ialah 30 September 2022. Pastikan anda menyediakan dokumen berikut.
 • Kad pengenalan (KTP) atau sijil daripada kad keluarga Pejabat Penduduk dan Pendaftaran Awam.
 • Selfie / swafoto diploma bass.
 • Surat keputusan (SK) yang membuktikan kedudukan pembayaran gaji.

Akses https // semak bansos.siks.kemsos.go Login ID, BLT BBM 600 ribu cecair

Log masuk https://pengumpulan data untuk Bukan ASN 2022

Selepas agensi selesai mengumpul data, anda boleh membuat akaun pendaftaran dan memuat naik dokumen. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.

 1. Log masuk ke pautan pengumpulan data-nonasn.bkn.go.id dekat sini.
 2. Klik pada “Log Masuk Akaun” di sudut kanan atas atau klik pada “Teruskan Log Masuk”.
 3. Sila masukkan NIK dan kata laluan yang dijana dan klik tab “Enter”.
 4. Selepas itu, paparan maklumat data pelanggan dan muat naik fail diploma muncul. Sediakan fail imbasan diploma terkini dengan saiz fail tidak melebihi 1MB. Klik “Muat naik” dan kemudian cari fail dokumen pada komputer anda.
 5. Jika diploma telah berjaya dimuat naik, klik OK.
 6. Jika pekerja bukan ASN memuat naik dokumen yang salah, klik sekali lagi dan cari dokumen yang betul. Sistem akan menyimpan dokumen yang terakhir dimuat naik.
 7. Selepas itu, sila isi bio data mengikut ruangan yang ada. Kemudian masukkan kod captcha dan tekan “Seterusnya”. Data kemudiannya akan disimpan dalam aplikasi pengumpulan data.
 8. Sila isi data sejarah kerja. Anda hanya boleh menambah sejarah kerja mengikut agensi pekerjaan semasa. Anda kemudiannya boleh mewajarkan data sejarah kerja berdasarkan dekri kerja dengan mengklik pada tab “Tukar”.
 9. Sila isi data dengan betul, kemudian tab “Simpan” dan “Seterusnya”.
 10. Kemudian akan muncul CV yang mengandungi data yang telah anda isi. Sila baca dan semak semula data dengan teliti. Sila semak lajur data yang betul.
 11. Jika semua data adalah betul, tekan tab “Selesaikan pengumpulan data”.

Surat Menteri Pemberdayaan Mesin Negara dan Reformasi Birokrasi Republik Indonesia mengenai pengumpulan data bagi individu bukan ASN .

Cetak kad pengumpulan data bukan ASN

Sebelum mencetak kad pengumpulan data, ada amaran. Bahawa selepas pengumpulan dan pemprosesan data selesai, para peserta tidak membuat sebarang perubahan. Kedua-dua data dan dokumen (data biometrik, sejarah kerja) yang anda muat naik sebelum ini.

Jika anda pasti menyelesaikan proses pengumpulan dan pemprosesan data, sila pilih butang “Ya”. Jika anda masih ragu-ragu dan ingin membetulkan data yang dimasukkan, sila pilih tab Tidak.

Kemudian semak data sekali lagi dengan mengklik pada tab Kembali. Kemudian anda boleh mencetak semula Kad Maklumat Akaun dan Kad Pengumpulan Kakitangan Bukan ASN. gembira! Data bukan ASN berjaya dikumpulkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *